Zdeněk Souček Fotografie přírody

Lázeňský birdwatching 27.1.2022 |

1

Lázně Toušeň se nacházejí u soutoku Labe a Jizery. A právě tam letos tráví zimu jedna berneška bělolící (Branta leucopsis). Jedná se o vzácného hosta ze severu. 

2

Berneška bělolící hnízdí převážně na arktických ostrovech a pevninském pobřeží. Upřednostňuje skalnaté břehy a strmé svahy. V posledních padesáti letech hnízdí též na travnatých ostrovech a pobřeží Baltského moře. Tím pádem v ČR každoročně zimuje několik jedinců této severské husy. 

3

Vypravil jsem se na pozorování v sobotu ráno a kousek od parkoviště už jsem ji zdálky viděl na protějším pravém břehu. Labe zde není tak široké, takže se přes něj dají pořídit vyhovující fotografie. Byl to nenáročný a pohodový ranní birdwatching.

4

Každý rok tohoto elegantního ptáka někde u nás najdu. Vzpomínám si také na řadu mých setkání s tímto druhem jinde v Evropě. Například na velká hejna na nizozemském ostrově Texel nebo v severním Německu nebo na desetičlenné hejno, které mě překvapilo na poli u silnice v jižním Švédsku poblíž Falsterbo. Ale také na obtížné hledání jedné bernešky v desetitisícovém hejnu husí na jižní Moravě.

5

Berneška se klidně pásla na labském břehu, dokud ji nevyrušil ranní běžec. Zvedla se a předvedla se v letu nad řekou. Usedla na vodu asi tři sta metrů ode mne. Už jsem si jí dost užil, tak jsem ji přenechal ostatním pozorovatelům a vracel jsem se k autu.

6

V tom mě upoutal další výrazný zjev na hladině. Kačer kachničky mandarínské. Tento krasaveček umí vždy překvapit. Na Labi se občas vyskytne. Pokaždé náhle a nenápadně, aby za nějaký den zase zmizel. Hezký pták, jehož pozorování bylo důstojným zakončení mého ranního birdwatchingu v lázeňském městečku na břehu naší největší řeky.

7

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory