Zdeněk Souček Fotografie přírody

Rozkoš s bahňáky 19.9.2018 |

Každý rok na konci léta poklesne hladina v údolní nádrži Rozkoš u České Skalice a odkryté dno nabídne protahujícím bahňákům spoustu potravy.

Stejně tomu je i letos a tak jsem na začátku září brzy ráno dvakrát sedl do auta, abych za hodinu a půl zaparkoval na Rozkoši poblíž Východní zátoky. Slunce bylo těsně před východem a já už jsem si lehal na obnažené dno poblíž vody a čekal jsem, až se některý z ptáků pobíhajících v blízkém či vzdálenějším okolí postaví před můj objektiv. Jako prvnímu se to podařilo osamělému vodouši šedému (Tringa nebularia), který se procházel v mělké vodě podél pobřežní čáry a neustále propichoval dno pod vodou svým dlouhým zobákem.

Choval se klidně a pro ranní fotografovo rozcvakání to byl úplně ideální objekt.

Po chvíli se začali ptáci od sousedního zálivu postupně přesouvat ke mně. Nejprve se v dálce objevil osamocený pisík obecný (Actitis hypoleucos).

K okraji vody přede mnou nalétávalo hejnko jespáků obecných (Calidris alpina). To už jsem tušil, že zanedlouho budu mít téměř všechny hodující ptáky nablízku. Tak hlavně se neopatrně nepohnout, abych si to nezkazil.

Jespáci si mně nevšímali a proháněli se v mělké vodě a na suchém dně. Náhle jsem si všiml, že mezi nimi je i jespák písečný (Calidris alba). Na toho jsem čekal, že tady bude! To je můj oblíbený druh. Snadno se fotografuje, protože dokáže přijít až těsně před objektiv. A už se ke mně také blížil.

Tito ptáci hnízdí na dálném severu, kde se neseznámí s člověkem a tak se ho zejména při své první cestě na jih nebojí. Dospělí ptáci už pak v dalších letech bývají ostražitější. Tento malý bělavý bahňák pobíhá rychle po obnaženém dně a vyhledává potravu. Každoročně se na něj těším.

V hejnu jespáků obecných se ale náhle objevil odlišný jedinec. Byl to jespáček ploskozobý (Limicola falcinellus). To je teda pecka!

Tento druh jsem u nás takto pozoroval poprvé. Přelétával z místa na místo, píchal zobákem do mokrého dna a doháněl ostatní jespáky obecné.

Nádherná podívaná! První den jsem tento druh zaregistroval, až když jsem vstával celý polámaný z pozice ležícího střelce a tak vlastně hlavně kvůli němu jsem vyrazil brzy ráno na Rozkoš podruhé, abych se mu mohl náležitě věnovat.

Tento druh hnízdí ve skandinávské tajze a na zimoviště odlétá do východní Afriky nebo jižní Asie. Jeho hlavní tahové cesty vedou na východ od nás.

Na závěr druhého rána se před mým objektivem objevil ještě jespák malý (Calidris minuta). Toho znám dobře z polních louží u nás v Polabí.

Obnažená Rozkoš vydala svá tajemství a ranní vstávání se vyplatilo. Tyto lovy beze zbraní mě stále baví.

Honza Veber 06. 10. 2018, 19.10 | web | #724

Moc hezky napsane a paradni fotky! Hezky podzim preju Honza

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory