Zdeněk Souček Fotografie přírody

Birdwatching v tajze a v tundře 7.12.2021 |

Při mých návštěvách norského poloostrova Varanger mě pokaždé zaujalo vegetační pásmo na rozhraní tajgy a tundry s výbornými podmínkami pro birdwatching. Už během 300 km dlouhého přejezdu z finského letiště Ivalo v tajze jsem sledoval směrem k severu pomalý ústup souvislého lesa v oblasti tzv. bílé tajgy a jeho řídnutí a nástup bezlesé tundry. A pochopitelně jsem se pokaždé soustředil na ptáky.

01

U krmítka v kempu Lomakyla Jokitorma jsem měl v červnu příležitost do sytosti si užít fotografování čečetek. Na snímku je čečetka zimní přebírající spadaná slunečnicová semena pod krmítkem.

02

Do právě probíhající diskuze o počtu druhů evropských čečetek přidávám snímek z tundry, na němž je čečetka zimní, kterou bychom při troše snahy mohli též určit jako čečetku bělavou.

03

Další nezapomenutelná fotografování pěvců jsem prožíval u motorestu Neljan Tuulen Tupa, asi 80 km od letiště. U zdejšího krmítka jsem pokaždé určitě potkal sýkoru laponskou, charakteristický lesní druh pro tuto oblast.

04

A po třech stech kilometrů se přede mnou otevřela rozlehlá a tajemná tundra. Biom subpolární a polární oblasti tvořící přechod mezi tajgou a trvale zaledněnými oblastmi. Tundra pochází ze slova „tūndâr“ kildinské sámštiny, kde znamená „vysočiny“, „bezlesá horská krajina“.

05

Dvakrát jsem byl ubytován ve vesnici Vestre Jakobselv a zdejší široké údolí řeky Jakobselva s roztroušenými ostrůvky stromové zeleně poskytuje výborné příležitosti pro pozorování ptactva.

06

Nikdy nezapomenu na půlnoční vábení slavíka modráčka tundrového, kdy za plného slunečního svitu začal zpívat na blízkém keříku a vydržel to i dlouho po té, co jsem přestal pouštět nahrávku.

07

Pozoruhodné bylo, že se jednalo o nahrávku „našeho“ středoevropského modráčka, na kterou tento polární poddruh s nadšením reagoval.

08

Typickou zvukovou kulisou v této krajině je zpěv budníčka většího. Jedná se o hojného drobného pěvce ozývajícího se ze stromků a keřů v okolí řeky. Nalézt ho ve větvích nebývá žádný problém.

09

Následující snímek zároveň odhaluje, čím se tento pěvec živí. V otevřeném zobáčku rozlišíme droboučký hmyz sebraný z listů a větviček.

10

Copak se ukrývá v hustém větvoví břízky? No jasně, drozd cvrčala. Ten je zde také častý a jeho hnízdo jsem dokonce nalezl v nedalekém křoví.

11

V tundře hnízdí také linduška rudokrká, kterou se pozorovatelé ptáků u nás pravidelně snaží zachytit na tahu. Ta moje v tundře se želenou pravidelností nejprve zastavila na blízkém kameni a pak zalétla s potravou do hnízda. Zajímavé pozorování.

12

Vrcholným birdwatcherským zážitkem pro mě bylo fotografování hýla křivčího, ale toho jsem fotil v zimě.

13

Kdo by se chtěl pocvičit v norštině, má možnost na následující informační tabuli s ptáky kolem řeky Jakobselva.

14

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory