Zdeněk Souček Fotografie přírody

Sněhule na Rozkoši 2.12.2018 |

V zimním období naší krajinou občas protahují různé severské druhy. Například u vodní nádrže Rozkoš u České Skalice se pravidelně zdržují sněhule severní (Plectrophenax nivalis). Bývá to pokaždé jen několik jedinců, ale letos bylo inzerováno početnější hejno. A tak jsem opět vyrazil k Rozkoši.

Rozkoš má hluboký podstav a obnažené kamenité dno je poměrně rozlehlé. Objevit na něm sněhule bylo možné, pouze když hejnko vzlétlo, jinak se stávalo součástí kamenné mozaiky.

Naposledy jsem sněhule fotografoval loni čtyři sta kilometrů na sever od polárního kruhu v Norsku. Od té doby jsem je neviděl a tak jsem na ně byl zvědav. Vzpomínám si na zasněžené balvany na břehu Barentsova moře, na nichž byly sněhule zdálky jen těžko k rozeznání. Velmi podobná situace byla i včera na Rozkoši na začátku dělící hráze na obnaženém dnu jezera.

Navíc ptáci byli letos nějací plaší, to jsem z minulých let neznal. Bylo možné se k nim přiblížit, ale na pouze na větší vzdálenost. Pak bylo nutné rychle zaostřit a fotit, neboť po chvíli klidu se hejnko opět zvedlo a popolétlo jinam, aby se znovu ztratilo v kamení.

Dvě střídavě ležící, plazící se nebo pobíhající postavy na dně jezera mohly být pro někoho obveselením, ale kromě nás dvou fotografů a jednoho na kost zmrzlého rybáře u jezera nikdo nebyl. Bylo to opravdu jak v tundře na dálném a prázdném severu.

Sněhule severní žije ve vysokých horách a v tundře Skandinávie, Islandu a severního Ruska. Druh patří do čeledi strnadovitých. Samec je v létě kromě křídel celý bílý. I v zimě je světlejší, než samice a na křídlech má nápadný široký bílý pruh.

V zimě protahují početná hejna sněhulí na jih. Často se vyskytují například na pobřeží Severního a Baltského moře. Někteří jedinci občas zalétnou až k nám. Dělící hráz přehradní nádrže Rozkoš a ještě třebas boční hráz dolní Novomlýnské nádrže na jižní Moravě jsou známými zimovišti tohoto severského a vysokohorského druhu. Pro birdwatchera a fotografa ptáků jsou sněhule vítaným zpestřením dlouhé zimy. Na Rozkoši jsme v hejnu napočítali 14 ptáků.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory