Zdeněk Souček Fotografie přírody

Za dropem na Moravu 9.9.2019 |

1

Na Prostějovsku se už tři týdny nachází zbloudilý drop velký. Objevil ho mladý pozorovatel Ondřej Boháč a milý drop se zatím nemá odletu. Náhodný pozorovatel může tohoto velkého ptáka spatřit na dálku uprostřed pole, ovšem neznamená to, že by drop byl na dálku hned vidět. To rozhodně ne.

2

Drop velký (Otis tarda) patří mezi nejtěžší ptáky na světě a hnízdí ve  stepních oblastech od Španělska po Čínu. Poklesy stavů jsou většinou způsobeny zemědělskou velkovýrobou. V ČR vymizel v devadesátých letech minulého století a v roce 2006 začal opět hnízdit první pár na Znojemsku. Tento návrat na znojemská hnízdiště je důsledkem úspěšného záchranného programu v Rakousku nedaleko českých hranic. Podmínkou přežití dropa v zemědělské krajině je citlivější hospodaření se zvýšením biologické pestrosti krajiny.

3

Po hnízdění a v zimě se tito stálí ptáci někdy potulují po okolí a podnikají kratší přelety. Odkud přiletěl drop na úrodná pole v okrese Prostějov, se neví. Pravděpodobně se jedná o mladou samici, která zalétla poněkud dále od svého zřejmě rakouského nebo slovenského hnízdiště. Asi zde nezůstane, ale i tak se jedná o velice zajímavý úkaz, jakým je výskyt dropa všude v Evropě. A proto se nálezce rozhodl přesné místo výskytu nezveřejnit a dopřát tak tomuto vzácnému hostovi klid. Pták sice není příliš plachý, ale častější rušení by mu mohlo uškodit. Já jsem tento exot fotografoval ze vzdálenosti 200 až 300 metrů. Ke konci mého půlhodinového pozorování přišel drop trochu blíž a umožnil mi na závěr trochu detailnější foto. Bylo to vzrušující setkání. Takovým je setkání s dropem ve volné přírodě pokaždé.

4

Jan Andreska 09. 09. 2019, 20.24 | #733

Fakt dobrý pozorování. JAn

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory