Zdeněk Souček Fotografie přírody

Za zedníčkem na Pálavu 29.1.2021 |

Stává se už tradicí, že jedna z mých prvních výprav za ptáky v novém roce vede do klentnického lomu na svazích Pálavy za zedníčkem. Nejdříve se zastavím na hrázi druhé novomlýnské nádrže v Dolních Věstonicích a užívám si pozorování vodního ptactva. Projíždím dalekohledem mezi hejny poláků, hoholů a morčáků a hledám nějakou vzácnost. Pak se pomalu pod svahy Pálavy přemístím do Klentnice a mířím do lomu pozorovat bílé stěny.

Zedníček skalní (Tichodroma muraria) je v těchto místech pravidelným zimním hostem. Přilétá sem pravděpodobně z hnízdiště v Alpách. Ve škvírách ve stěně lomu nachází dostatek hmyzu pro svou obživu. Pokud vylétne na nějaký balvan, je dobře pozorovatelný.

Ve vápencové stěně se zedníček lehce přehlédne. A tak v tomto lomu můžeme často být svědky toho, jak skupinky pozorovatelů upřeně hledí před sebe, projíždějí zrakem stěnu lomu a hledají vzácný úkaz. Zedníčka, jak přelétává za potravou. Ticho přeruší občasné radostné zvolání natěšeného pozorovatele, ale často to bývá jen koňadra, mlynařík nebo kos.

Až najednou je to jasné. Jak jsme ho mohli přehlédnout! Ovšem spatřili jsme ho nejspíš jenom proto, že na okamžik rozevřel svá křídla s červenými a bílými skvrnami. Je to skvělý adrenalinový sport. Už několikrát jsem odsud odcházel s nepořízenou, ale pokaždé, když jsem ho viděl, to byl zážitek. Naposledy jsem v Klentnici zedníčka pozoroval 22. ledna 2021 na společné výpravě s Jardou a Hynkem.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory