Zdeněk Souček Fotografie přírody

Konipas citrónový 29.4.2020 |

1

Ve druhé polovině dubna přes naše území protahují konipasi citrónoví (Motacilla citreola). Často se zastaví na krátký odpočinek (většinou u vody) a pokračují dál. Já už několik roků čekám na příležitost se s tímto druhem setkat. Pravidelně v tahovém období navštěvuji místa, na kterých byl druh kdysi spatřen a prozatím nic.

2

Jedním z míst častého výskytu konipasa citrónového je vodní nádrž Rozkoš u České Skalice. Je to má oblíbená lokalita pro pozorování ptáků, která má mnoho předností. Jednou z nich je například to, že je odsud dobře vidět Sněžka (zvlášť, když se fotí dlouhým sklem). Letos v dubnu jsem tam byl třikrát. Jednou mi citroňák unikl o den, podruhé jsem ho také neviděl, až 23. duben byl tím šťastným dnem. Sotva jsem dorazil k vodě a začal dalekohledem prozkoumávat kaluže na cestě, spatřil jsem menšího konipasa, jak unikl za kámen. Okamžitě jsem zbystřil, popošel a dostal ptáka do zorného pole dalekohledu. A byl to on! Najednou, takto nenápadně a překvapivě, se mi zjevil můj první konipas citrónový.

3

Pomalu přede mnou unikal, ale zajímavější pro něj bylo hledání potravy, takže já jsem se mohl věnovat fotografování. Objektiv jsem měl opřený o stativák a mačkal jsem spoušť pokaždé, když se konipas otočil směrem ke mně. Byl však dost rychlý a proto se mi podařilo jen vzácně zaostřit. I tak jsem nějaké fotky ulovil a pak jsem se kochal v dalekohledu pohledem na tohoto krásného ptáka. Stal se mým 280. ptačím druhem pozorovaným v ČR. Naplnila se známá poučka, že kdo chce vidět nějaké ptačí rarity, musí často chodit do terénu. Čím častěji, tím lépe a ono to přijde samo.

4

Konipas citrónový hnízdí v otevřených mokřinách a na mokrých loukách na březích řek převážně v Rusku, v Turecku a v poslední době zahnízdil i v Polsku. Zimuje v Indii a v JV Asii a při tahu stále častěji zalétá do západní Evropy. Na první pohled by mohl být podobný konipasu lučnímu. Důležitým určovacím znakem je dvojitá široká bílá křídelní páska, žlutý nadoční proužek a světlý lem kolem tváří. Dospělí samci mají v létě téměř celou hlavu citrónově žlutou. Na fotografii je samička nebo ještě nedostatečně vybarvený sameček.

5

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

jespák písečný (Calidris alba), Chotěšice (NB), 6. 8. 2024
tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
strakapoud prostřední, 17. 3. 2023, Poděbrady

Nejoblíbenější fotografie:

Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Hortobágy NP (Maďarsko), 3. 5. 2019

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory