Zdeněk Souček Fotografie přírody

Na motýlech u Dyje 13.7.2019 |

1

Jakmile se objeví první běloskvrnáči pampeliškoví, je jasné, že ve škole se bude rozdávat závěrečné vysvědčení. Tato rovnice platí spolehlivě a platila i při mé nedávné návštěvě Podyjí na začátku prázdnin. Na úžasné louce pod vinicí Šobes a v jejím okolí jsem několik dní fotografoval motýly. Znám toto místo dobře a tak vím, že nikdy nezklame. Shýbám se nad květy s běloskvrnáči, žluťásky, perleťovci a soumračníky, nade mnou ve výšce krouží včelojed a za sebou slyším hučet dyjský jez. Jak poetické.

2

Nenápadný modrásek štírovníkový by se snadno mohl přehlédnout. Teprve při bližším pohledu vynikne jeho jednoduchá krása.

3

Dost pohybliví a neposední jsou žluťásci. Nejprve jsem na louce honil žluťáska čičorečkového. Od podobného ž. jižního se nepozná snadno a tak doufám, že jsem ho určil správně.

4

Na květech hadince jsem narazil i na žluťáska čilimníkového, což je mediteránní druh a pravidelný migrant zakládající u nás pouze sezónní populace.

5

Louka byla plná různých druhů perleťovců. Mně se podařilo vyfotit samičku perleťovce stříbropáska. Ten se pozná snadno podle stříbrné světlé pásky na rubu křídel.

6

Zbarvení spodiny křídel je poznávacím znakem pro řadu druhů. Například takovéto skvrny na rubu křídel například nemá nikdo jiný, než perleťovec malý.

7

Při bližším prozkoumání lučního porostu objevíme také různé soumračníky. Zdálky nenápadné, ale zblízka překvapivě hezké motýly. Takovým je třebas soumračník rezavý.

8

Fotograf je samozřejmě potěšen, když mu na pcháč usedne takový objekt, jakým je otakárek ovocný a od hodování na květech plných nektaru se nenechá vyrušit ani objektivem v těsné blízkosti.

9

To však nic není ve srovnání s tím, když najednou přilétne dlouhozobka svízelová. Tento kolibříku podobný motýl připomíná jmenovaného ptáka i způsobem sání z květů. Rychle přelétává z květu na květ, stojí při tom ve vzduchu a do květu spouští svůj dlouhý sosák.

10

Pro takovýto akrobatický výkon je potřeba, aby křídla kmitala vysokou frekvencí. Dlouhozobka dokáže mávnout křídly až osmdesátkrát za sekundu. Patří do čeledi lišajovitých a na jaře k nám přilétá z jižních částí Evropy. Zde se rozmnožuje a po létě mladí motýli spěchají na jih.

11

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory