Zdeněk Souček Fotografie přírody

Sněhule severní 25.12.2021 |

1

Nad zasněženým polem s ozimem občas přelétne hejnko ptáků. Zdálky vypadají jako vrabci. Třikrát obletí kolečko a opět usednou do nízkého obilí, kde jsou nenápadní. Koho by napadlo, že jsou to sněhule, vzácní hosté ze severu. Sněhule severní (Plectrophenax nivalis) žije v horách, v tundře nebo na skalnatém pobřeží v Norsku, na Islandu a v severním Rusku a na zimu se přesouvá na pobřeží Severního a Baltského moře. Občas někteří jedinci zalétnou až k nám a zde shánějí potravu, což jsou semena různých plevelů, trav a zrní.

2

Byl jsem schován v autě a z otevřeného okénka jsem se snažil fotit tyto vzácné hosty. Mnohdy jsem je však v poli vůbec neviděl, jak splývali s porostem. Pouze pohyb je prozradil. To byly nejčastěji náhlé vzlety a vlnkovitý let a pak zase přistání do ozimu. Celé hejno mělo čtrnáct členů, jak je možné si spočítat na následující fotografii.

4

Sněhule je nejseverněji hnízdícím druhem z řádů pěvců. Ve všech šatech má nápadná velká bílá pole v křídle, která kontrastují s černými letkami. Samec ve svatebním šatu je celý bílý, většinou s černým hřbetem a krajní částí křídel, samice má hřbet hnědě skvrnitý, na hlavě a hrudi je šedohnědá. V prostém šatu jsou obě pohlaví podobná, samec má více bílé barvy na křídlech. Zejména v letu vyniknou černé skvrny na bílém okraji křídla a černé konce křídel.

3

Sněhule se mi střídavě vzdalovaly a zase přibližovaly. Jsou to pohybliví a zdánlivě neklidní ptáci. Jeden sameček náhle přistál blízko mě a zůstal chvíli v klidu. Tak alespoň jsem na něj mohl pohodlně zamířit.

5

Nepříjemná zima může pozorovateli ptactva poskytnout nejedno překvapení. Je však třeba být neustále v terénu. Jedině tak se nám může stát, že na nás zblízka bude hledět sněhule severní.

6

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory