Zdeněk Souček Fotografie přírody

Zážitky na Rozkoši 21.6.2020 |

1

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice nabízí pozorovateli ptáků řadu zajímavých pozorování a nevšedních zážitků. Nejen jespák obecný, který je na horním obrázku, patřil v letošním jaru k mým zážitkům z dělící hráze na této oblíbené lokalitě.

2

Ke konci května vysoký stav vody způsobil, že ptáci na tahu, kteří zde často odpočívají na své daleké cestě, měli prostor právě jen zde na děličce. A tak jsem při jedné své návštěvě mohl poměrně zblízka fotografovat kamenáčka pestrého, který v dalších dnech určitě pokračoval možná někam do severního Norska.

3

Častým druhem bahňáků byli po celé jaro táhnoucí jespáci obecní. Několik dní v květnu se zde společně s nimi vyskytoval i jespák písečný ve svatebním šatě. To bylo překvapení!

5

Až poletí na konci léta ze severu zpět, nebude už tak pestrý. Každý rok zde pozoruji hlavně černobíle vybarvené mladé jedince, jak hledají potravu na obnaženém dnu nádrže a zdrží se zde delší dobu. Tentokrát má ale dospělý pták pěkné vybarvení a spěchá na námluvy na daleký sever. To jsem měl štěstí, že jsem byl právě zde ve správnou chvíli.

6

Překvapení se může odehrát i nad hlavou pozorovatele. Jedním takovým zážitkem byla přítomnost dvou rybáků malých, kteří celé odpoledne létali nad hladinou a častými útoky na hladinu lovili potravu. Jejich fotografování je opravdový závod fotografa a rybáka, kdo bude rychlejší.

4

Jednou už jsem chtěl odejít, když ve výšce nad sebou zaslechnu krátké zaštěbetání. Zvednu hlavu a nade mnou jinak v tichosti přelétají tři potáplice malé. Rychle zvedám foťák a mířím na jednu z nich. To také není běžný zážitek. Tuto lokalitu jsem si letos opravdu užil.

7

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory