Zdeněk Souček Fotografie přírody

Zážitky od sítí 29.8.2022 |

1

První srpnový týden jsem strávil s přáteli na kroužkovací akci u Žehuňského rybníka. Tradiční záležitost, kterou opět vedl guru Lubor Urbánek, přinesla řadu zajímavých událostí.

2

Šoupálek krátkoprstý je sice obyčejný pták, ale přesto vyvolal trochu překvapení a dost radosti. Ve zdejším kraji je obvyklejší jeho příbuzný š. dlouhoprstý a navíc prohlédnout si šoupálka zblízka a ujasnit si všechny jeho poznávací znaky je vítaná příležitost.

3

Chytali se i slavíci, ale několik dní jsme čekali, zda v síti neuvízne i slavík tmavý, který by v tomto období měl protahovat. Až když odjel slavičí expert Pavel Kverek, se tento druh chytil. Vyfotil jsem ho společně se slavíkem obecným, ať je vidět rozdíl.

4

Slavík modráček byl poměrně častým druhem, který se kroužkoval, ale jeden z nich byl pro nás opravdu překvapením. To když Mirek Jelínek u něho konstatoval kroužek z Běloruska. Jasně jsme z něho četli nápis MINSK BELARUS.

6

Slavík se trochu odchýlil od předpokládané trasy a dostal se na Žehuňák. Bude muset proletět delší trasu, ale třebas příští rok tudy opět poletí.

5

Všeobecné veselí pokaždé panuje, když si prohlížíme krutihlava. Když byl okroužkován, změřen a zvážen, položil ho Fanda Buben na záda na ruku a ten kroutil hlavou, divil se, ale neodletěl. Až za chvíli mu asi došlo, že hraje veselé divadlo a zmizel.

7

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory