Zdeněk Souček Fotografie přírody

Chvíle s rybáky 19.8.2018 |

Prudký déšť u jednoho malého rybníčku v národním parku Hortobágy přerušil rybákům bahenním (Chlidonias hybrida) lov rybek. Sedíme v autě na břehu a čekáme, až liják poleví. Rybáci se dnes musí ještě hodně snažit, neboť kromě sebe stále dokrmují mláďata. Jakmile déšť trochu ustal, na hladinu proniklo zvláštní kouzelné světlo a na nebi se objevila duha. A s ní i rybáci, kteří nečekali, až bude úplně po dešti.

Létali těsně nad hladinou a vyhledávali rybky ve vodě. To byla příležitost pro fotografa. Déšť sice smáčel drahou techniku, ale proto, že je drahá, musí také něco vydržet. Ulovit rybičku nebyl zase tak velký problém. Rybáci se při lovu hlasitě ozývali a staří lovci byli pronásledováni mladými ptáky.

Postupně přestalo pršet a rybáci při lovu využívali silný protivítr, což jim umožňovalo udržet se ve vzduchu na místě a podrobně prohledávat hladinu. Rybky se ukrývaly v porostu plavínu štítnatého a barva zeleného porostu se odrážela na spodní straně křídel rybáků.

Vznikala ta zajímavá a barevná kombinace bílé, šedé a zelené. Nad hladinou vlastně létal rybák zelenokřídlý.

Fotografování lovících ptáků bylo napínavé. Rybáci jsou totiž velmi rychlí a obratní letci. Už jenom udržet ptáka v hledáčku dá zabrat, cožpak ještě sledovat jeho činnost. Tyto lovy beze zbraní byly nečekané, zato dramatické a byly krásným zážitkem na konci dne v mém oblíbeném kraji maďarské pusty.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory