Zdeněk Souček Fotografie přírody

Skokan ostronosý 9.4.2018 |

Opět jsem se nechal zlákat vidinou fotografování zvláštních modrých žab. Skokani ostronosí (Rana arvalis) se totiž v řadě českých rybníků pářili právě na konci minulého týdne. Při této příležitosti samečkové na dva až tři dny nádherně zmodrají.

Vydal jsem se k několika rybníkům na Příbramsku, kde jsem modré skokany fotografoval už předloni. Se znalci místních poměrů, kamarády Vaškem a Ondrou, jsme se obcházeli mělčiny v tiché, liduprázdné a podmanivé krajině kolem Hvožďan. V jedné jsme už zdálky slyšeli kvokání blatnic, což je samo o sobě neobyčejný zážitek. Po přiblížení k vodě se nám ukázalo také několik modrých samečků skokana ostronosého. Hlídali už vykladené snůšky anebo snad ještě čekali na některé opožděné samičky.

Žáby vykukovaly z vody a při přiblížení se sice schovaly, ale jen na chvíli. Po vynoření už jim fotograf nevadil a v klidu trpěly mé funění při shýbání se k vodě za účelem dosažení lepšího záběru. Nakonec jsem si do vody přece jen kleknul, protože to jinak nešlo. Měl jsem sice plné holiny, ale vždyť je to jen voda.

Pomalu jsem se pohyboval v mělčině a klekal jsem si k jednotlivým modrým samečkům, kteří se vždy vynořili z porostu vodních rostlin a sledovali okolí a čekal jsem na vhodnou příležitost k fotografování.

Jeden žabák se dokonce nechal vzít do ruky a tak jsme si mohli prohlédnout tohoto modrého tvora v plné kráse. Modré zbarvení samečkům způsobuje lymfa, která jim při pohlavním vzrušení pronikne do kůže. Tento stav má však krátké trvání. Proto je pro pozorování této jedinečnosti důležité vystihnout ten správný den.

Modří žabáci v tmavé spleti vodních rostlin, to je výjev, za kterým jsem vždy na začátku jara ochoten absolvovat spousty kilometrů, abych byl svědkem této neobyčejné podívané.

Není snad ani třeba dodávat, že existence těchto zajímavých tvorů je stále více ohrožena. Mohou za to především neuvážené zásahy do krajiny a znečišťování vody v rybnících. Dále jejich přežívání ovlivňuje výše rybích obsádek v rybnících (při přerybnění ryby likvidují vodní rostliny a vyžerou všechnu potravu) a nedostatečná péče o břehové porosty (málo světla, zahnívání opadu) bránící rozvoji litorálních porostů, které skokan ostronosý pro rozmnožování bezpodmínečně vyžaduje.

Eliška Ježková 09. 04. 2018, 21.50 | #686

Ahoj Zdeňku, taky jsem celý rok čekala, ale já v suchu na Tvé fotky modrých žabáků a bledulek. Díky, že jsi je nepropásl. A přesto, že jsou to žáby, tak jsou překrásné a Ty to opravdu umíš. Přeji Ti úspěšný další fotolov :-)

Zdeněk 09. 04. 2018, 21.56 | #687

Díky Eliško. Jsem rád, že mě sleduješ.

Jiří Míchal 10. 04. 2018, 07.05 | web | #688

Prima čtění a díky za tip a trpělivost. Nakonec jsme v neděli nafotil plnou kartu, viděl jsem je poprvé a byl to pěkný zážitek. Jirka

Karel Zahradka 10. 04. 2018, 17.47 | #689

Krása. Minuli jsme se o pár minut, Vašek mě ještě zahlédl odjíždět po silnici. Tak snad za rok :-)

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory