Zdeněk Souček Fotografie přírody

Potáplice lední na Rozkoši 16.12.2019 |

Zatímco loni před koncem roku jsem za potáplicí lední (Gavia immer) musel jet až k Ústí nad Labem, letos se už nějakou dobu vyskytuje na vodní nádrži Rozkoš, kam pravidelně jezdím pozorovat ptáky. Takový vzácný výskyt jsem si nemohl nechat ujít. To se nepovede každý rok.

2

Potáplice lední hnízdí na velkých jezerech v Severní Americe, v Grónsku a asi 300 párů je také na Islandu, odkud k nám tento pták pravděpodobně přiletěl. V některém roce u nás zimují třebas i dva ptáci tohoto druhu v celé republice (například loni), jindy pouze jeden, ale většinou žádný. Tak je u nás tento druh vzácný. Na Rozkoši se nyní vyskytuje společně se dvěma jedinci příbuzné potáplice severní, jejíž zimní výskyt je u nás častější. Často jsou ptáci vedle sebe, takže můžeme pozorovat rozdíly mezi těmito dvěma druhy.

3

Potáplice lední je větší a robustnější, má hrbol na temeni hlavy, jinou barevnou kresbu na krku a typický bílý kroužek kolem oka. Pták na Rozkoši je mladý jedinec v první zimě, což je zjevné podle světle vlnkovaných křídel.

4

Potáplice lední je velký pták. Má rozpětí křídel 122 – 148 cm. To způsobuje, že pták nevzlétne ze souše nebo ze zamrzlého jezera. Potřebuje vodní hladinu, na které má dlouhý rozběh. Tento krásný vodní pták je symbolem amerického státu Minnesota a objevuje se i na kanadské dolarové minci, které se říká loonie (loon – potáplice). Potáplice lední vydávají působivé zvuky, jako je žalostné večerní kvílení nebo pronikavé houkání, díky němuž zůstávají ptáci v kontaktu. Pro samečky je typické jódlování, což má souvislost s obranou teritoria.

5

Potáplice lední se může potopit až do hloubky 60 metrů a vydržet pod vodou i několik minut. Její hlavní potravou jsou ryby a těch je v Rozkoši určitě dostatek. A tak jsem mohl pozorovat, jak se pták každou chvíli vynořil s kořistí ve svém silném namodrale šedivém zobáku.

6

Vedle vzácné potáplice také lovila ryby o něco méně vzácná potápka žlutorohá (Podiceps auritus), což je rovněž nepříliš častý zimní host z mělkých jezer Ruska a severní Skandinávie. Včerejší odpoledne na Rozkoši zkrátka bylo opravdu rozkošné.

7

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory