Zdeněk Souček Fotografie přírody

Jarní bahňáci 28.6.2021 |

1

Letošní jaro bylo bohaté na vláhu a na mnoha místech se táhnoucím bahňákům nabízely krásné a rozlehlé polní louže. Jednu takovou louži jsem celé jaro pozoroval a každý týden bylo možno spatřit jiný ptačí druh.

2

Téměř po celé období brodilo od jednoho okraje louže k druhému hejnko jespáků bojovných. Když jsem zastavil u pole na silnici, jespáci se zvedli, obkroužili dvě kolečka a znovu se vrátili na vodu. Od neustálého hledání potravy je nic neodradilo.

3

Častým a už poněkud zajímavějším hostem zde byl vodouš šedý. Pokud jsem ho hned neviděl, mohl jsem zaregistrovat jeho typické volání. Nejvíce jich zde bylo šest pohromadě.

4

Dalším vodoušem, který už byl zde v Polabí větším překvapením, byl vodouš rudonohý. Velmi fotogenický pták obcházel vodu po jejím okraji a byl dost plachý. Z okénka auta se však pozoroval a fotil bez problémů.

5

Vděčným objektem pro fotografa je kulík říční. Bylo jich zde několik. I když byli dost nenápadní, jejich hlasité volání je prozradilo hned při příjezdu. Když je fotograf dostatečně trpělivý a vydrží nějakou dobu ležet na břiše u okraje louže, je odměněn snímkem kulíka z blízka. Pozadí rozmazané, pták ostrý, co víc si přát.

6

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory