Zdeněk Souček Fotografie přírody

Rákosník ostřicový na Žehuňáku 19.8.2016 |

Při své cestě na hnízdiště a zpět na zimoviště stráví každoročně někteří rákosníci ostřicoví (Acrocephalus paludicola) několik dní i v České republice. Zde se pokoušejí kroužkovatelé o štěstí a doufají, že jim tento táhnoucí druh uvízne v síti. Je to vzácná událost, k níž dojde pouze ve dvou až pěti případech ročně. Na dalším snímku je ornitologická síť instalovaná v rákosinách Žehuňského rybníka, do níž se podařilo tento vzácný druh před týdnem odchytit. A já jsem byl u toho.

Jako každý rok, i letos jsem strávil několik dní u Žehuňského rybníka na řece Cidlině s mými přáteli kroužkovateli Luborem, Mirkem, Vaškem a Františkem a zdokonaloval jsem se v určování ptáků. Je to hezky strávený čas plný pohody a zajímavých událostí. Každoročně doufám, že si budu moci prohlédnout zblízka i rákosníka ostřicového a oni ho vždy chytí, když tam nejsem. 10. srpna ráno se vrátil Vašek Jelínek od sítě a tvářil se tajemně a zároveň potěšeně. Bylo jasné, že se přihodilo něco velkého. Zanedlouho jsme si již všichni prohlíželi tu vzácnost a libovali jsme si, jak nám ten den pěkně začal. Chycený pták byl sameček, jeho hmotnost byla 12,8 gramu a dostal kroužek s číslem TT 55218.

Většina populace rákosníka ostřicového hnízdí ostrůvkovitě zejména v polském národním parku Biebrza a dále v Bělorusku a na Ukrajině. Zimoviště se nacházejí v Africkém Sahelu (pás stepí a savan na jižním okraji Sahary). V důsledku odvodňování krajiny druh z hnízdišť mizí a jeho celosvětová populace je nyní odhadována na méně, než dvacet tisíc párů.

Ve srovnání s podobným rákosníkem proužkovaným je rákosník ostřicový (na obrázku vlevo) poněkud žlutší, svrchní strana je výrazně proužkovaná. Na hlavě má výrazný světlý temenní proužek, uzdička od oka k zobáku je světlá.

Rákosník ostřicový má také výrazně světlejší narůžovělé nohy, na rozdíl od tmavých nohou rákosníka proužkovaného, což je vidět na dalším snímku.

Po důkladné prohlídce, okroužkování, změření a zvážení jsme chyceného jedince vypustili. Letěl velmi rázně, vypadal svěží a tak jsme mu popřáli, ať úspěšně doletí až na zimoviště. A možná ho zde na Žehuňáku v příštím roce chytneme znovu. To by bylo úplně nejlepší. 

             

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory