Zdeněk Souček Fotografie přírody

Modráček u Žehuňského rybníka 29.3.2020 |

Rákosiny Žehuňského rybníka jsou rozlehlé a nyní na jaře ožívají ptačím životem. Dvě hodiny před západem slunce jsem do nich usedl, abych se o něm přesvědčil. Mým cílovým druhem byl slavík modráček, jehož zpěv jsem zaslechl, už když jsem zaujímal polohu sedícího střelce. Před sebou na konci průseku v rákosí jsem viděl pouze pár čírek obecných.

Ještě jsem se na židličce ani pořádně nesrovnal, když do trávy nedaleko mě dopadla bekasina otavní. Nenápadně jí vykukovala pouze hlava a já jsem se snažil zaostřit ji mým Canonem. Od okolní trávy se ani moc nelišila, a kdybych ji neviděl přiletět, ani bych o ní nevěděl.

Slavík mě přelétával obloučkem a za vydatného zpěvu pokaždé zmizel v rákosí daleko přede mnou. Fotit letícího slavíka není snadné, avšak ne nemožné. Nejprve jsem ho trefil, když už byl za stébly rákosu. Takto jsem ho vlastně viděl nejčastěji.

3

Ale pak jsem už odpozoroval jeho dráhu letu a snímek letícího a zpívajícího modráčka byl na světě.

Modráček se postupně osmělil a sedal si blíže ke mně. Bylo to však pokaždé jen na chvíli a navíc bylo potřeba proostřit rákosí, což se mi moc nedařilo. A najednou se to povedlo a měl jsem modráčka na displeji. Jenže byl schován za stéblem rákosu. To se musí ještě vylepšit.

Další půlhodinka probíhala ve znamení čekání na to, kam si slavík sedne a pak rychlé vyhledání objektu v hledáčku, proostřování a na poslední chvíli focení. Jeden snímek se přece jen podařil. Tak, kvůli tomu jsem dnes přišel.

Po dvou hodinkách mého působení v rákosí spadlo slunce blízko k obzoru a rákosiny se prosvítily narudlým odstínem.

Jak rád fotím západy slunce! Mám jich doma v archívu spoustu. Ani teď jsem nepromarnil tuto příležitost a jako popředí pro rudé slunce jsem si vybral starou vrbu. Byl to nádherný večer!

Tamara Holoubková 06. 08. 2021, 20.32 | #786

Vážený pane Součku. Snad Vám nebude vadit, když Vaše pozorování modráčka u Žehuňského rybníka zanesu včetně fotografií do kroniky obce Žehuně pro rok 2020. Jsem zde totiž kronikářkou. Sama velmi ráda pozoruji přírodu. Slavík nám letos tloukl z vedlejší zahrady každou noc v květnu. Přesto bych ráda získala se zveřejněním článku Váš souhlas. S pozdravem Tamara Holoubková

Zdeněk Souček 06. 08. 2021, 21.41 | #787

Samozřejmě souhlasím. Jsem rád, že jste si toho všimla a že navštěvujete můj web.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory