Zdeněk Souček Fotografie přírody

Rákosník velký 16.5.2017 |

Že se jaro rozjelo na plné pecky, se v rákosinách u rybníka pozná též podle nápadného zpěvu rákosníků velkých. Tito nápadní ptáci, kteří jinak žijí skrytě, se nyní šplhají vzhůru po rákosových stéblech a jsou oblíbeným objektem fotografů živé přírody.

Rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus) je největší evropský druh rákosníka dosahující téměř velikosti drozda. Má rozsáhlý areál rozšíření od SZ Afriky až po SV Čínu a Japonsko. Je tažný. Z České republiky odlétá do zimovišť v subsaharské Africe koncem srpna až v září a vrací se k nám na konci dubna a začátkem května. U nás je chráněn jako silně ohrožený druh.

V rákosinách na březích Žehuňského rybníka je těchto ptáků zatím dost. Jejich drsný zpěv je brzy ráno spolehlivě prozradí, ale na fotografování si musíme počkat, až sameček vyleze po rákosu výše. Pak setrvá delší nebo kratší čas těsně pod vrcholem stébla a zaujat zpěvem stává se vděčným motivem pro rychlého fotografa. Tento motiv jsem si v neděli ráno užíval i já. Na chvíli jsem splynul s životem v rákosí a stal se součástí jiné dimenze života.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory