Zdeněk Souček Fotografie přírody

Ptáci mezi vinohrady 18.5.2016 |

V poslední době rád jezdím do Hnanic na Znojemsku. Na hranici s Rakouskem se rozkládá zajímavá krajina s bohatstvím rostlin a živočichů. Je to kraj vinohradů, lesů a křovinatých strání. Vše umocňuje řeka Dyje proudící v hlubokém kaňonu. Pro pozorování ptáků je výbornou lokalitou Horecký kopec. Četné keře a skupinky stromů poskytují útočiště řadě druhů. Například pěnici hnědokřídlé, která je na horním snímku.

2

Zanedlouho na sebe upozornil ťuhýk obecný. Pěkný sameček se ozýval z vrcholku uschlé větve. Jeho samička se schovávala opodál.

3

Zajímavé zážitky poskytují také křovinaté stráně a staré sady nad Havraníky. Kromě hezkého výhledu na obec přes Starou vinici, můžeme na keřích a pastvinách pozorovat ťuhýky, bramborníčky, dudky nebo strnady luční.

4

Bramborníček černohlavý měl hnízdo ukryté v nedalekém křoví. A v něm určitě mláďata čekající na každé sousto, které jim rodiče přinesou. Ti se svačinkou vždy zastavili na blízkém plotu. Samička měla zobák pokaždé plný tučných dobrot.

5

Sameček bramborníčka černohlavého je hezký a nápadný pták, kterého nevidíte v terénu každý den. Proto se mi při fotografování trochu chvěly ruce ze strachu, aby mně neulétl.

6

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

jespák písečný (Calidris alba), Chotěšice (NB), 6. 8. 2024
tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
strakapoud prostřední, 17. 3. 2023, Poděbrady

Nejoblíbenější fotografie:

Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Hortobágy NP (Maďarsko), 3. 5. 2019

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory