Zdeněk Souček Fotografie přírody

Ledňáček na lovu 28.9.2016 |

Ráno na svatého Václava jsem se zamaskoval v rákosí na břehu Cidliny u ledňáčkovy větve a očekával jsem, co se bude dít. Mlha pomalu ustupovala a krajinu prosvěcovalo vycházející červené slunce. Okolo mě několikrát přelétli dva mladí ledňáčci říční (Alcedo atthis) a mladá samička se nejprve uvelebila na rákosu na protějším břehu. Dvakrát se vrhla střemhlav do vody, ale na tomto místě se jí lov moc nedařil.

Najednou jsem zaslechl zapískání a samička seděla na větvi přede mnou. Dost dlouho se rozhlížela po okolí a zkoumala vodní hladinu. Otočila se ke mně zády, asi abych mohl pozorovat její nazelenalou modř, která svítila v ranním slunci.

Najednou zmizela pod vodou a vzápětí už na větvi zápolila s pořádnou rybou. Úlovek je nutné nejprve umlátit o větev do bezvědomí a také rybí kůstky je potřeba trochu naklepat, aby se lépe polykaly. Přitom létá kolem vodní tříšť, jako třísky při štípání dřeva.

Po předvedeném výkonu si ledňáček s rybkou trochu odpočinul, protože ho s ní čekala další fáze.

Rybku si ledňáček musí srovnat v zobáku hlavou dovnitř, aby se dala spolknout. Jelikož rybka byla dost velká a stále se ještě trochu mrskala, měl s ní ledňáček dost práce. Samozřejmě, že o takovýto úlovek nechtěl přijít, ranní hlad byl značný a sousto v zobáku lákavé. A tak s rybkou opatrně manipuloval.

Při tom se dostával do neskutečných pozic. Ryba už byla otlačená od ledňáčkova pevného zobáku, ale stále se nedařilo ji pořádně upravit a začít polykat.

Ale všechno má svůj konec a tak i rybka se nakonec správně posunula do ledňáčkova zobáku a usilovným polykáním nakonec vklouzla do volete.

Po tomto výkonu se pták několikrát oklepal, a když jsem si ho chtěl ještě naposledy vyfotit, najednou se odrazil a odletěl. Teprve později jsem si všiml, že jsem jeho odlet také zachytil. Je sice rozmazaný, ale je to nepostřehnutelný okamžik v ledňáčkově pohybu. Ten totiž všechno dělá velmi rychle.

Ráno jsem měl ještě několik zajímavých pozorování, ale ta ranní ledňáčkova akce byla ten den nejsilnějším zážitkem.

Vladimír Toman 29. 09. 2016, 18.55 | #86

Dobrý den pane Součku. Poměrně pravidelně sleduji vaši tvorbu a vaše snímky od Cydliny jsou skutečným uměním. Sám s focením ptáků trochu koketuji a vaše snímky jsou pro mě inspirací. Mohu-li se zeptat, zda fotíte z krytu a pokud ano, tak z jakého typu. Nebo jste si postavil kryt z toho, co bylo k dispozici v okolí, jako to dělávali Holečkovi? Přeji Vám spoustu takových pozorování. Vladimír Toman, Most

Zdeněk Souček 29. 09. 2016, 22.06 | #87

Pane Tomane děkuji za váš zájem. Fotím buď z fotostanu (ledňáčkovi vůbec nevadí, že byl postaven před chvílí) anebo z provizorního krytu většinou ze suchého rákosu. Důležité je pozorování ptáka před focením a získání jistoty, že k vašemu krytu opravdu přiletí, protože jste vybral správně místo. Chce to čas a nespěchat.

Jiří Neuwirth 18. 12. 2016, 11.43 | #116

Dobrý den pane Součku, Vaše série fotek ledňáčka s doprovodným textem byla pro mne ohromující a zahřála mě u srdíčka. Mám domek u splavu řeky Opavice a sem tam kolem prolétne ledňáček. Včera jsem ho viděl poprvé lovit asi rybičku. Přiletěl ke stavidlu a sedl na něj. Cíleně pozoroval hladinu pod sebou. Najednou se vrhl pod sebe, voda se rozstříkla a opravdu byl asi během 2 s zpátky na místě. Potom to vypadalo, že něco konzumuje a na konec odletěl asi o 50 m dál do břehu. Tam už jsem ho neviděl. Ještě na začátku jsem se ho snažil fotit mobilem, ale bylo to na druhé straně řeky, takže z toho nic není. Přesto mám ze všeho krásný zážitek.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory