Zdeněk Souček Fotografie přírody

Za mandelíkem do Maďarska 28.7.2021 |

1

Stejně, jako vloni, i v letošním červenci jsem se vypravil za mandelíky do maďarského Hortobágy a jeho širšího okolí. Po hnízdění se mandelíci rozletí do pusty nebo okolní zemědělské krajiny, kde hledají potravu a posilňují se před odletem do Afriky. Často je možné spatřit mandelíka, jak na vyvýšených místech vyhlíží kořist. Hezké pozorování v dalekohledu, avšak pro fotografování daleko.

2

Jedna z fotografických možností je pořízení letovky, když pták náhodou prolétne nedaleko vás. Takový snímek často postačí k tomu, abychom viděli, jak mandelík zblízka vypadá, ale fotografa divoké přírody příliš neuspokojí. Řešením pro lepší záběry je přiblížit se k fotografovanému objektu na dostřel.

3

Zde skvěle pomáhají balíky posečené trávy. Jsou dostatečně vysoké, aby z nich byl pro mandelíka dobrý rozhled po okolí a je jich na louce většinou dostatek, takže odlétne-li pták z jednoho balíku, určitě se zastaví na dalším. Úkolem fotografa je pouze nenápadně se k balíku přiblížit. K tomu jsme využívali naši Škodu Yeti, která se na lukách a polích bezproblémově pohybovala.

4

Přiblížení se nepovede pokaždé, protože špatný manévr nebo neopatrný pohyb v okénku ptáka vyplaší, ale ne natolik, aby se úplně vzdal možnosti si na posečené louce vyhlédnout chutné sousto v podobě nějakého většího hmyzu. A tak je třeba pokus opakovat, až se záměr podaří. Auto musí jezdit pomalu, chce to trpělivost a víru, že se akce vyjde. Nikoho tyto manévry neruší a ničemu neškodí. Maximálně mohou vyvolat údiv u náhodného pozorovatele, kterému nemusí být úplně jasné, proč tito dva cizinci plýtvají čas a naftu a prohánějí obyčejného mandelíka.

5

Až najednou nás pták nechá přiblížit se tak blízko, že fotografování z okénka auta je možné a pohodlné. Oba naše Canony spouštějí dávky a probíhají sice nekrvavé, ale stejně vzrušující lovy beze zbraní. Mám správně nastavenu expozici? Nebude snímek příliš světlý? Neuletí pták hned a stihnu zaostřit a pořídit alespoň jeden snímek? To jsou otázky, které se mi honí hlavou při začátku focení, ale vzápětí jdou obavy stranou a lovecká vášeň je přebije. Je tam! Ulovil jsem ho, ale on může dále pokračovat v hledání kořisti.

6

Na balíky neusedají pouze mandelíci. Dobrý rozhled odsud mají i jiné ptačí druhy. Nás zaujal především v okolí Nagyivánu a Egyeku často se vyskytující ťuhýk menší. Narůžovělou hrudí a širokou černou páskou nad zobákem bez bílého obroubení a menší křídelní skvrnou se lišící od podobného ťuhýka šedého, kterého známe i od nás.

7

Každou chvíli zaslechneme hlasy vlh, které rovněž vyhnízdily, dokrmují mláďata a posedávají na větvích při okrajích polí a remízků. Tak jako ta vlha na obrázku, soutěžící se slunečnicí o to, kdo je na světě nejkrásnější. Výlet do mého oblíbeného kraje opět přinesl řadu zážitků, napětí a hezkých pozorování. A to nemluvím o výtečné maďarské kuchyni, kterou jsme si užívali v Patkos csárdě nebo v Kaparó csárdě.

8

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory