Zdeněk Souček Fotografie přírody

Brhlík v dymnivkách 8.4.2023 |

V dubnu rozkvetou poděbradské lesy do nebývalé krásy zásluhou rozsáhlých koberců bílých a fialových dymnivek a v nich bude mezi zpěvem řady ptačích druhů vynikat brhlík. Je to nejkrásnější období v lužním lese.

IMG_9558dppu1-zm

Dymnivka dutá má hluboko v zemi kulovitou a dutou hlízu. Ta přežívá zimní období a z jejího vrcholového pupenu na jaře vyroste nová lodyha s jedním přízemním a dvěma lodyžními listy. Souměrné květy jsou uspořádány v přímém a mnohokvětém hroznu a jsou tvořeny čtyřmi barevnými korunními lístky s nápadnou a dozadu vybíhající ostruhou.

1T3A2618dppu2-zm

Barva květů je buď růžovofialová, nebo žlutavě bílá. Nejedná se o dva různé rostlinné druhy nebo odrůdy, ale je to projev vnitrodruhové variability. Od druhého dubnového týdne je v lese dymnivka dominantním rostlinným druhem.

1T3A2611dppu1-zm

Brhlík lesní obývá hlavně listnaté a smíšené lesy se zastoupením dubu. Často ho můžeme zahlédnout i v parcích, zahradách nebo sadech. Jedná se o stálý druh, který se u nás zdržuje po celý rok. Potravu, kterou tvoří zejména drobný hmyz, vyhledává ve škvírách v kůře nebo těsně pod ní. V zimě se živí hlavně semeny a bývá pravidelným návštěvníkem krmítek u lidských obydlí. Svá hnízda si brhlík lesní staví v dutinách různých stromů. Stromové dutiny volí nejčastěji ty, které již vydlabali strakapoud velký nebo žluny. Tyto dutiny si musí nejprve upravit na svoji velikost. Malý otvor si klováním zvětší. V případě velkého otvoru používá hlínu, kterou smíchanou se slinami lepí do vletového otvoru.

IMG_8399dppu1-zm

Brhlík lesní je na první pohled snadno identifikovatelný pták, charakteristický svým zbarvením a lezením po stromech. Jako jediný ptačí druh u nás totiž zvládá šplhat i hlavou dolů. Létá rychle a obratně v plochých vlnkách. Vábí hlasitými hvizdy a jeho trylkovitý zpěv se nese rozkvetlým dymnivkovým lesem.

IMG_9920dppu1-zm

Těžko říci, co je v poděbradském lese větším projevem nastupujícího jara. Zda barevný koberec dymnivek nebo trylkování brhlíka. Obojí dohromady však tvoří velmi zdařilou kombinaci, kterou si můžeme vychutnat právě teď.

Brhlík v dymnivkách_Souček-zm

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory