Zdeněk Souček Fotografie přírody

Dytík za Prahou 29.4.2020 |

Pozorovatelé ptáků měli v minulém týdnu příležitost vidět na poli u Měchenic (okres Praha – západ) vzácného ptáka – dytíka úhorního. Dytíci přes naše území protahují ze Španělska a severní Afriky do hnízdišť, která se nacházejí ve Francii, na Balkáně, v Turecku, v Rusku a místy i ve střední Evropě. Z našich dřívějších hnízdišť ovšem druh už vymizel. Jedná se o živočicha s převážně noční aktivitou. Navíc na poli je dobře maskován, takže snadno unikne pozornosti.

2

Pták byl objeven náhodou zkušeným pozorovatelem a nález byl okamžitě zveřejněn, takže birdwatcherům se naskytla obrovská příležitost. Neoseté pole na okraji Měchenic (nedaleko Davle) bylo po celé dny obklopeno několika pozorovateli, kteří si údaje o místě, kde se krčí dytík, předávali jako štafetu.

3

Pokud se dytík nehýbe, vypadá jako kus hroudy. Pouze vzácně se přemístí na jinou část pole. Toho jsem byl naštěstí svědkem i já. Když se pták zvedl, třesoucíma se rukama jsem držel foťák a mačkal spoušť, abych tuto raritu zachytil.

4

Strávil jsem u pole s dytíkem asi dvě hodiny a po celou dobu se pták choval klidně. Pozorovatelé mu nijak nevadili a za dva dny se zřejmě v noci zvedl a pokračoval ve své cestě na hnízdiště. Ani si nevšiml, že byl středem pozornosti a vyvolal birdwatcherské pozdvižení.

5

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory