Zdeněk Souček Fotografie přírody

Na tahu jeřábů 11.11.2016 |

Na konci října jsem se s Lubošem a Honzou opět vypravil do národního parku Hortobágy v Maďarsku na shromaždiště táhnoucích jeřábů. Večer jsme sedli do auta a po sedmihodinové cestě většinou po dálnici jsme dojeli k pozorovatelně poblíž Tiszacsege. Ještě byla tma a teplota na nule. Zabaleni do spacáků jsme v autě čekali na východ slunce a na jeřáby, kteří se začnou zvedat z rybníka Kondás a poletí přímo kolem nás na pole za potravou.

Východ slunce bývá z této pozorovatelny impozantní. Většinou mám ale smůlu na to, že na východě jsou mraky. Nyní však spousta hvězd na obloze ve všech směrech slibovala, že dnešní východ slunce se vydaří. Od Kondáše už byly slyšet hlasy probouzejících se ptáků. Východní obloha se začala červenat a napětí se zvyšovalo.

A pak se to stalo. Nad hlavami nám přelétla první hejna. Nejdříve rychlým letem husy a za nimi jeřábi. Najednou se začalo objevovat slunce. Křik ptáků zesílil a proud jejich těl zhoustnul.

Ptáci se ztráceli ve sluneční žhavé kouli a zase se vynořovali a mířili někam daleko, kde budou nacházet zbytky kukuřičných klasů po sklizni.

Čas červeného slunce trval pouze chvíli a pak se začal rodit nový den. Sluneční svit zesiloval a hejn jeřábů přibývalo.

Přede mnou se vytvořila typická scéna, kterou si pamatuji z maďarské pusty. Pusta s pasoucím se dobytkem a nad tím výrazné hejno jeřábů ve sluneční záři. Pod ním odpočívající ptáci na mokřadu.

Jeřáb popelavý (Grus grus) letí z hnízdišť v severní Evropě na zimoviště dvěma cestami. Západní, kterou využívají i naši čeští jeřábi, vede podél pobřeží moře do Francie a Španělska. Východní cestou se ptáci dostanou přes Karpaty na shromaždiště v Hortobágy a po prvních mrazech pokračují do Turecka.

Proud ptačích těl neustával a naopak z přibývajícím sluncem zesiloval. Někteří ptáci prolétali přímo nad našimi hlavami.

Před námi byly ještě tři dny pobytu v tomto kouzelném kraji, ale v tomto ránu jsme toho viděli tolik, že kdybychom v dalších dnech už neviděli z jeřábů nic, přesto by to stálo za to.

Když slunce vystoupilo už dost vysoko, vydali jsme se na snídani do pěkného penzionu na břehu řeky Tiszy. Těšili jsme se na vajíčka se špekem a pomalu jsme ze sebe dostávali všudypřítomný chlad z pozorovací věže. Cestou jsme ještě prohlíželi hejna jeřábů, která už na polích s ozimem nebo se sklizenou kukuřicí hodovala.

Další dny jsme prožívali pozorováním a fotografováním různého ptactva a ochutnáváním dobrot maďarské kuchyně, ale neustále se nám připomínali jeřábi, kteří krajinou zcela prostupovali.

Je to jako droga. Nevím, čím přesně mě tento kraj přitahuje. Asi svou jednoduchostí a prostotou, což dává vyniknout rozmanitosti zdejších ptačích obyvatel.

Karel Štěpán 11. 11. 2016, 11.33 | web | #88

Ahoj tyjo paráda, někdy tě asi vyzpovídám :-)

Zdeněk Souček 11. 11. 2016, 13.03 | #89

Jasně Karle, je to docela jednoduché.

Jana Boušková 12. 11. 2016, 13.32 | #92

Už jsem toho od Vás hodně viděla a měla i tu čest Vás poznat u Honzy na U3V, jsem vždy nadšená těmi nádhernými fotografiemi i výstižným komentářem.V prosinci se těším na přednášku. J.B.

Zdeněk Souček 17. 11. 2016, 10.13 | #98

Děkuji za Váše hodnocení. Uvidíme se 17. prosince na fakultě.

Petr 04. 12. 2016, 14.44 | #105

Přesně jak to píšete v závěru "Je to jako droga. Nevím, čím přesně mě tento kraj přitahuje. Asi svou jednoduchostí a prostotou, což dává vyniknout rozmanitosti zdejších ptačích obyvatel" tak i já to cítím a stejně tak jsem se zbláznil do Maďarska, zejména do puszty. Fotografie v pořadí sedmá a třináctá jsou excelentní a kvůli nim se na tyto stránky, které jsem dosud neznal budu vracet.

Iva 19. 05. 2017, 17.45 | #181

Zdravím, krásné dokumentární fotky, jeřábí patří k mým oblíbencům, ještě mi tu chybí jejích štěbetání, ale úplně je slyším, když kouknu na ty fotky.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory