Zdeněk Souček Fotografie přírody

Na ostrově Texel 15.3.2016 |

ostrov Texel

V minulém týdnu jsem strávil s kamarády tři dny na ostrově Texel v Holandsku. Spousta ptáků táhne podél mořského pobřeží a právě tyto Fríské ostrovy jsou vyhlášené velkými hejny odpočívajících ptáků na své cestě na sever. Cesta přes Německo proběhla hladce a ráno v 6,30 už jsme v přístavu Den Helder čekali na trajekt. Na Texelu jsme se vylodili v sedm hodin ráno a hned jsme se mohli věnovat ptactvu. Nad mořským zálivem u přístavu právě vycházelo slunce.

Mělčina byla plná kolih velkých, racků stříbřitých a žlutonohých, lžičáků, hvízdáků, husic liščích a ústřičníků velkých. Po obnaženém dnu pobíhali kulíci píseční a jespáci malí, obecní a píseční a netečně odpočívali tenkozobci opační (Recurvirostra avosetta). To je druh, za kterým se sem jezdí, ale jeho maximální počty teprve nastanou.

Nejzajímavější pozorování jsme měli na nejrůznějších tůních a velkých kalužích v lukách na poldrech. Tyto biotopy s větrnými mlýny v pozadí hostily řadu zajímavých druhů. Nejčastějším druhem, který mě také nejvíce zaujal, byla berneška tmavá (Branta bernicla). Ta hnízdí na arktických ostrovech v tundře u pobřeží. Zde na pobřeží Severního moře přežívá zimu.

Další berneškou často doprovázející první druh, byla berneška bělolící (Branta leucopsis). Ta nevytvářela tak velká hejna, ale často se pásla na březích roztroušených vod.

Jednou se mi podařilo ležet v bezprostřední blízkosti hejna bernešky tmavé. Slyšel jsem, jak ptáci potichu štěbetají a hejno se pomalu blížilo ke mně. Tak jsem si mohl tyto nádherné ptáky zblízka prohlédnout a vštípit si tento zážitek do paměti.

Při projíždění terénem jsme také vyplašili kalouse pustovku (Asio flammeus). Tato tažná sova byla hezkým zpestřením našeho třídenního birdwatchingu.

Na Texelu jsou ptáci prostě všude. Každá vodní plocha je jich plná. Bernešky, husice, lžičáci, hvízdáci, ústřičníci nebo tenkozobci zpestřují každé příhodné vlhčí místo. Stačí prostě zastavit auto, vystoupit a dívat se.

A protože jsme v Holandsku, v krajině nechybí ani pole s květinami. Nejčastěji jsou to rozkvetlé narcisy, ale i záplava modrého nebo žlutého šafránu oku velmi lahodí.

Den jsme zakončovali na pobřeží Severního moře a snažili jsme se vychutnávat atmosféru západu slunce. Čekání jsme vyplňovali pozorováním vzdálených hejn kajek mořských nebo určováním racků, mezi nimiž se u mořského pobřeží také občas objevil velký racek mořský. Do birdlistu jsem si za ty tři dny zaznamenal 83 druhů ptáků. Cesta domů trvala i s přestávkou na oběd deset hodin. Takový výlet prostě nemá chybu.

Honza Veber 15. 03. 2016, 21.59 | web | #68

Ahoj Zdenku, hezky napsane a o Texelu uz nejaky ten patek take uvazuji, diky moc za inspiraci! ;-) At se dari. Honza

Zdeněk 15. 03. 2016, 23.49 | #69

Díky Honzo. Texel rozhodně stojí za návštěvu.

jaap knol 16. 03. 2016, 12.25 | #70

Super mooie fotoos. Jullie waren een groep aardige mensen Groet Jaap

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

jespák písečný (Calidris alba), Chotěšice (NB), 6. 8. 2024
tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
strakapoud prostřední, 17. 3. 2023, Poděbrady

Nejoblíbenější fotografie:

Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Hortobágy NP (Maďarsko), 3. 5. 2019

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory