Zdeněk Souček Fotografie přírody

Vodouš žlutonohý 10.11.2020 |

1

Vodouš žlutonohý (Tringa flavipes), který hnízdí v Severní Americe a pravidelně zalétá do Evropy, se poprvé objevil v České republice. Na bahnech vypuštěného rybníka Prosňák v rybniční soustavě u Jistebníku ho objevili Tomáš Grim a Michal Šindel.

2

V neděli 8. 11. jsem se zúčastnil birdwatcherského srocení u rybníka Prosňák, abych se také mohl pokochat pozorováním vodouše žlutonohého. Tři stovky kilometrů se mi nechtělo jet v mlze autem, tak jsem zvolil vlak. Pendolino se ukázalo jako skvělý dopravní prostředek a tak před jedenáctou hodinou už jsem stál na břehu rybníka a pozoroval vodouše.

3

Pohyboval se společně s jedním jespákem bojovným podél strouhy na dně vypuštěného rybníka a celou dobu vybíral z bahna potravu. Nenechal se vyrušit ani hejnem racků chechtavých, kteří v jednu chvíli strouhu zcela ovládli. Byl však dost daleko na fotografování, zvláště když jsem s sebou do vlaku nevzal zrcadlovku a dlouhý objektiv, takže fotografie pořízené kompaktem jsou pouze dokumentační. Dokumentují ale vzácnou příležitost pozorovat poprvé tento druh na našem území.

4

Vodouš žlutonohý se v Evropě vyskytuje poměrně často, ale zejména ve Velké Británii a Irsku, kde bývá každoročně zaznamenáno pět až deset výskytů. Do roku 2019 bylo ve Velké Británii zaregistrováno celkem 380 pozorování. Tento druh má tendenci se na jednom místě zdržet déle a na řadě míst i zimuje. Následující mapka ukazuje výskyt druhu na jaře (zeleně), na podzim (žlutě) a zimování (modře) – převzato od M. Vavříka (facebook):

5

Uvidíme, jak dlouho náš vodouš na místě vydrží (nebo spíše jak dlouho vydrží rybník bez vody anebo počasí vodouše nevyžene někam do mírnější zimy). Každopádně se jedná o zajímavé a u nás neobvyklé pozorování.

6

Libor Šrámek 19. 11. 2020, 09.05 | #762

Moc pěkné fotografie i když uvádíte, že jen kompaktem a dokumentační. Řekl bych, že nejlepší, co jsem z pozorování vodouše žlutonohého na severu Moravy viděl. Zdraví Libor Šrámek.

Zdeněk Souček 19. 11. 2020, 09.17 | #763

Děkuji za vaše hodnocení pane Šrámku. Možná to bude tím, že jsem si k fotografování lehl na zem a opřel foťák o ten černý batoh, který je vidět na jednom snímku. A ultrazoom Canon SX60HS není zase tak špatný foťák.

Jaroslav Vaněk 16. 06. 2021, 13.40 | #783

Moc pěkná dokumentace Zdeňku, fakt asi to nejlepší co byla k vidění!

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory