Zdeněk Souček Fotografie přírody

Střevíčníky v Polabí 19.5.2018 |

Střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus) je naše nejkrásnější orchidej. Kvete v polovině května ve světlých listnatých lesích. V Polabí na Kolínsku sleduji několik desítek let jednu lokalitu s výskytem tohoto skvostu naší přírody.

Z dřívějších několika velkých trsů zůstal dnes už pouze jeden a několik jednotlivých rostlin. Za úbytek střevíčníků na tomto místě může nevhodné lesní hospodaření (holoseče) a také vyrýpávání rostlin. Nevím, jak dlouho ještě se sem každé jaro budu jezdit těšit pohledem na tuto jedinečnost.

Střevíčník se v Česku vyskytuje přibližně na stovce míst. Většina z nich se nachází na Moravě. V Čechách je jeho výskyt soustředěn do pohoří Džbán, do Orlického podhůří, Českého středohoří a Středočeské křídové tabule, do níž patří také naše lokalita.

Květy střevíčníku, vonící jemnou meruňkovou vůní, mají nápadný žlutý pysk, který láká hmyz. Ten do něj po chvíli spadne a při složitém hledání cesty zpět přispívá k opylení. Láká ho totiž světlé okénko – slabší část stěny květu propouštějící více světla. To se nachází právě pod tyčinkami.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

jespák písečný (Calidris alba), Chotěšice (NB), 6. 8. 2024
tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
strakapoud prostřední, 17. 3. 2023, Poděbrady

Nejoblíbenější fotografie:

Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Hortobágy NP (Maďarsko), 3. 5. 2019

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory