Zdeněk Souček Fotografie přírody

Potáplice severní 23.10.2020 |

Potáplice severní (Gavia arctica) u nás pravidelně zimuje. Ale vidět ji ve svatebním šatu, pěkně vybarvenou, to už je vzácnost. A tak proč si nevyjet 200 kilometrů daleko a vidět tu vzácnost na vlastní oči. Krásně vybarvená potáplice severní se objevila na Annínském jezeře u Tovačova. Jedná se o jezero po těžbě písku, které je dnes rybářským rájem. Po letmém prozkoumání vybavení místních rybářů je zřejmé, že chytání ryb je o dost dražší koníček, než pozorování a fotografování ptáků.

2

Potáplici jsem na hladině jezera objevil zanedlouho. Problémem však bylo, že plavala většinou dost daleko od mého břehu. Nic jiného jsem ale ani neočekával. Tak jsem zaujal polohu ležícího střelce, zapřel jsem objektiv o batoh a začal jsem fotografovat, což bylo doprovázené zkoumavým pohledem rybáře v mém sousedství.

3

Potáplice většinou klidně plavala na hladině nebo se na dlouhou dobu potápěla za rybami. Jen jednou si pořádně provětrala křídla a já jsem zrovna ležel s foťákem v pohotovostní poloze.

4

Fotky se moc nepovedly, ale potáplici jsem si užil. Jejímu pozorování jsem věnoval několik hodin a představoval jsem si, že jsem u nějakého norského jezera.

5

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory