Zdeněk Souček Fotografie přírody

Modré žáby v akci 4.4.2016 |

skokan ostronosý

Opět jsem se vypravil za skokanem ostronosým (Rana arvalis), jehož samečci při páření na několik dní zmodrají. Tentokrát k jednomu rybníku na Strakonicku díky včasné informaci od mého kamaráda Vaška.

na stanovišti

Na lokalitu jsem dorazil právě včas. Bylo pozdní odpoledne teplého dne a páření ještě probíhalo, i když ve vodě už byly nakladeny spousty vajíček. Vše se odehrávalo v mělčině v zadní části rybníka.

3

Už zdálky jsem slyšel bublání samečků a zblízka jsem pak pozoroval jejich aktivitu při hledání nespářených samiček. Oblékl jsem si prsačky a vydal jsem se za žábami do vody. Nemusel jsem chodit daleko, páření probíhalo v celé rozlehlé mělčině. S mým příchodem žáby zmlkly a některé se schovaly pod vodu. A tak jsem si klekl do vody a čekal jsem.

4

Netrvalo to ani deset minut a modří samečci se začali vynořovat. Po dalších pěti minutách už vesele kuňkali a občas mezi sebou bojovali o lepší místo. Někteří už se drželi svých samiček.

5

Na dvou místech byly nápadné shluky vajíček, v nichž ale stále rejdily další žabí páry. Všude okolo mě poskakovali malí modří tvorové a dávali o sobě vědět hlasovými projevy.

6

Strávil jsem ve vodě asi hodinu. Přes neopren jsem neprochladl a tak zcela mě zaujalo přírodní divadlo, které se odehrávalo přímo kolem mě. Opět můžu být u toho. Je to událost, k níž dochází pouze na několika místech u nás. Modré zbarvení samečků způsobuje lymfa, která se jim dostane při pohlavním vzrušení do kůže. Modrá barva ale nemá dlouhé trvání a po několika dnech zmizí.

7

Občas jsem si k modrému žabákovi musel doslova lehnout, abych zachytil jeho pohled zblízka. Nijak ho to nerušilo a ochotně se nechal portrétovat.

8

Už poněkolikáté jsem mohl tuto jedinečnou událost prožívat a být přímo v centru dění. Úžasné! To jsou ty vzácné okamžiky pozorovatele života v přírodě, na které se nezapomíná.

9

Karel Zahrádka 06. 04. 2016, 10.14 | #75

Nádhera, blahopřeji. V neděli jsem si zapomněl holinky, takže jsem tam už ani nedojel. Byli jsme tam s Vaškem včera, už ani jeden žabák se neukázal. Přitom bylo krásně.Takže skutečně platí že celá věc trvá dva až tři dny.Nezbývá než se dožít příštího roku a doufat, že to vyjde na víkend :-)

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) a kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl), Kostarika, Boca Tapada, 20.12.2023
kolibřík vulkánový (Selasphorus flammula), Kostarika - Cordillera de Talamanca, 14.12.2023

Nejoblíbenější fotografie:

Kulíšek nejmenší, Šumava - Stožecké louky, 22. 3. 2023

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory